Sosuri, Povesti si Minuni

Smart Gourmet
Dau personalitate mancarii!



Sirop de lamai



Afara este iarna cu adevarat, asa ca ce altceva ar fi mai potrivit ca un sirop de lamai facut in casa. Este adevarat ca nu m-as fi gandit la acest sirop daca nu ar fi fost Maria care sa imi ceara reteta asa ca am cumparat 4 lamai mari (din care am folosit doar3), cu coaja rugoasa pe care astazi le voi transforma in sirop de lamaie.




Dificultate-simplu
Timp-40min
Cost-mediu






Despre mancare, foame si fitza




Probabil ca te gasesti si tu, cel ce citeste acest blog, in situatia de a fi la serviciu sau in oras si de a te lovi o sfanta foame de ai manca si pietre! Si pietre, vorba vine, ca de fapt manata de foame nu ti-e tocmai usor de a gasi ceva bun si ieftin de mancare in oras.




Jardiniera de la fereastra bucatariei tale-6-Rosii cherry




Rosii cherry





Oua vopsite pentru Paste




















Jardiniera de la fereastra bucatariei 3

                         Busuioc





            Mancarea in Imperiul Roman III



Brutarie Pompei-fresca
 Mancarea in Imperiul Roman I
Mancarea in Imperiul Roman II









          Mancarea in Imperiul Roman







                                        Sirop de portocale






Jardiniera de la fereastra bucatariei




      Lamaita sau Melissa officinalis







         Bucatarul anului pe culinario.ro








              Colinda de Craciun








             Marmelada de portocale










           Ricotta cu pere confiate





                 Despre mancare la romani




http://ilynkfoto.wordpress.com/




Desprea a gati si alte lucruri fara legatura








                                     Limoncello










               

   Alimentatia in preistorie





                           Marmelada de lamai








                  Fresh de pepene rosu



                             


            Limonada exotica



                                       

Gem exotic








                                      Dulceata de gutui






Marmelada de pere, vanilie si o mandarina








       Castraveti bulgaresti


Mod de preparare

Speli castravetii si ii asezi in borcane, cat mai inghesuiti, dar asta nu inseamna sa ii indesati pur si simplu. Aliniezi toate borcanele pline cu castraveti si incepi sa pui cate un ingredient in fiecare borcan pana le termini:hreanul, usturoiul, ceapa, dafinul, telina, piperul, mustarul, zaharul si sarea. Pui otetul, este bine sa folosesti otet de vin, cate 100ml pentru fiecare borcan. Daca nu ai nimic cu care sa masori, sa stii ca vechile paharele, acelea mici, de tuica au cam 50ml, asa ca daca tot nu e stiinta exacta punerea de muraturi, nu se pange nimeni daca ai pus cu 10ml in plus sau in minus!

Atunci cand ai terminat cu toate mirodeniile si otetul, adaugi apa in fiecare borcan pana il umpli cu apa de la chiuveta, rece. Pui capacul si pui borcanele cu totul intr-o cratita incapatoare, eu pun un prosop de vase sub ele, adaug apa pana la jumatatea borcanelor si le las la un foc mediu 60min. Capata o culoare usor galbena cand sunt facute. Se lasa sa se raceasca in cratita in care au fiert.

Tips

Sunt foarte usor de facut si tin pana anul urmator. Nu sunt foarte otetiti sau sarati, sunt tocmai buni si crocanti!



         Uleiul de masline in alimentatie



Asa cu am aratat anterior, uleiul de masline, respectiv uleiul extravirgin de masline, se situeaza undeva intre medicament si condiment.

Cu a lui culoare verde aurie, a fost considerat darul zeilor catre omenire. Consumat de mai mult de 4000 de ani in zona mediteraneana incepand cu anii 80 a fost inclus intr-o multitudine de studii privind preventia bolilor cardiovasculare, a Alzheimerului si locul pe care ar trebui sa il ocupe in cadrul unei alimentatii echilibrate.

Prezenta uleiului extravirgin in dieta mediteraneeana a fost indicat ca fiind un protector al ARN-ului si ADN-ului impotriva oxidarii si degradarii in acest fel a ARN-ului si ADN-ul si reducand in acest fel incidenta cancerului. In FASEB Journal Of Medicine, s-a plecat de la constatarea diferentei intre Sudul si Nordul Europei intre incidenta cancerului, fiind mai crescuta in Nord. In urma unui studiu, facut in mai multe tari si pe grupuri eterogene de populatie s-a constatat ca datorita fenolilor continuti de uleiul de masline, consumul de ulei de masline protejeaza in mod activ genele umane de actiunea oxidantilor, contribuind astfel la mentinerea sanatatii un timp indelungat.

Alimentatia mediteraneana este caracterizata de consumul fructelor si legumelor din abundenta, a uleiului de masline, a pastelor , a laptelui si branzeturilor, a pestelui, a carnii in acesta ordine. Nu este o dieta magica, dar este o dieta sanatoasa, care nu duce la cresterea in exces a greutatii corporale, care are grija de sanatatea creierului tau, a vaselor tale de sange si a unei stari bune in general. Totul este asezonat de condimente ca busuioc, salvie, rozmarin, cimbru, usturoi a caror actiune aduce un plus de beneficii sanatatii sistemului digestiv.

Suntem de multe ori tentati sa consideram sanatoase NUMAI unele alimente sau sa eliminam din dieta noastre TOATE grasimile din dorinta de a fi mai supli sau de a ne recapata sanatatea. Acest lucru este un exces doarece, organismul are nevoie de o diversitate in alimentatie. Grasimile mononesaturate sunt prietenii nostri pentru ca ne ajuta sa functionam bine pana la adanci batraneti deci nu este cazul sa renuntam la el. Evident ca moderatia este cheia doarece nici innecand orice leguma in ulei de masline nu ne face mai sanatosi.

Trebuie sa stiti ca o salata de legume crude, spre exemplu, devine mult mai digerabila si mai usor de tolerat pentru stomac in prezenta uleiului de masline deorece acesta protejeaza mucoasa gastrica de hiperaciditate prevenind astfel aparitia ulcerelor gastrice si duodenale.

Prezenta uleiului extravirgin de masline in alimentatia zilnica are o actiune slab laxativa, stimuleaza contractiile colecistului si inhiba secretia bilei, avand astfel o actiune de preventie a aparitiei calculilor biliari prin activarea fluxului biliar. Tarile in care populatia consuma regulat ulei de masline au o incidenta scazuta a litiazei biliare.

In concluzie, as putea spune, ca prin adoptarea a catorva modificari in dieta zilnica ne putem mentine sanatatea. Nu este necesar sa renuntati definitiv la grasimile animale, dar sa le consumati mai rar, cu moderatie, nu este necesar sa renuntati la sarmale dar haideti sa le mancam mai rar. O salata cu rosii, ardei gras putina branza si o mana de masline, asezonata cu o lingura doua de ulei de masline, impreuna cu o felie de paine prajita poate constitui o masa rapida de pranz. In acest fel ne mentinem silueta si sanatatea. Sa ne invatam sa mancam mai sanatos nu inseamna sa mancam fara gust, ba chiar din-mpotriva as putea spune. Sa ne invatam sa savuram gusturile din farfurie si nu sa galopam printre multiple feluri spre sfarsitul mesei.

Nu uitati, sanatatea noastra depinde in mare masura de noi si de noi depinde si sanatatea parintilor si bunicilor nostri!




        Ulei aromat cu piper verde



De cate ori nu ai fost tentata sa cumperi din supermarket acele uleiuri in sticle frumoase, cam 200-250ml, cu tot felul de chestii in el, cum ar fi ardei iuti, busuioc, usturoi.......

Dar asta poti face foarte bine si acasa, cu pretul unui singur litru de ulei extravirgin de masline si ceva maruntis pentru mirodeniile pe care le vrei tu!

Iar sticlele, poti gasi tot felul de sticle si sticlute, decorative prin ele insele!





Dificultate-simplu
Timp-5min
Cost-ieftin, cam la 1/3 din pretul unei sticle asemanatoare cumparate la supermarket


Ingrediente

1 lingura de boabe de piper verde, preferatele mele, dar puteti pune piper negru sau rosu sau amestec
250 ml ulei extravirgin de masline
O sticla de 250ml, dar poate avea si 100ml sau 150ml, depinde numai de sticla pe care tu ai gasit-o si ti-a placut, si atunci ajustezi cantitatea de ulei

Mod de preparare

Pui boabele de piper in sticla aleasa de tine si adaugi uleiul extravirgin de masline. Lasi la loc intunecos si rece pentru 30-40 de zile ca uleiul sa se poata aromatiza si gata, uleiul tau aromat e bun de folosit! Nu e complicat, nu?

Tips

Este perfect pentru salate, bruschete, pentru a aromatiza sosuri sau carne pentru gratar.




        Uleiurile vegetale si sanatatea


Patologia cardiovasculara inseamna toate acele boli care tin intr-un fel sau altul vasele de sange sau inima si printre cele mai intalnite sunt: cardiopatia ischemica, angina pectorala si infarctul miocardic, maladiile cerebrovasculare cum are fi ischemiile. Arteritele obliterante reprezinta una din cauzele majore de mortalitate mai ales pentru cei care sunt fumatori.

Sunt cunoscuti mai multi factori de risc printre care cei mai importanti sunt: hipertensiunea arteriala, fumatul, diabetul, excesul de greutate corporala sau obezitatea, valoarea colesterolului total din sange.

Colesterolul, este o componenta foarte importanta a celulei umane si este intalnita in mod obisnuit in organismul uman. Colesterolul intra in alcatuirea membranelor celulare si este un precursor in sinteza unor hormoni.

In ultimii ani, Comunitatea Europeana a facut mai multe studii care au corelat dieta mediteraneana cu preventia bolilor cardiovasculare. Deoarece este mult mai usor sa adoptam cateva modificari in dieta noastra zilnica si sa prevenim astfel aparitia unei patologii cardiovasculare, va propun sa vedem de ce o picatura de ulei iti poate salva viata ta si mai ales a parintilor si bunicilor tai.

Polifenolii din uleiul de masline sunt molecule care au proprietati antioxidante, antitrombotice, antiinflamatoare si care moduleaza eliberarea de substante vasodilatatoare.

Un studiu european despre actiunea polifenolilor asupra valorii colesterolului, facut in 5 tari, a aratat ca uleiurile bogate in polifenoli au o actiune mai puternica asupra colesterolului din sange si acesta este cazul uleiului de masline extravirgin.

Un alt studiu, a aratat ca utilizarea uleiului de masline extravirgin in dieta persoanelor care au avut accidente vasculare a aratat ca cei care au folosit uleiul de masline de calitate, adica cel extravirgin, nu au mai avut alte accidente.

Ghidul European in preventia bolilor cardiace se poate rezuma in doua fraze: este foarte important renuntarea la grasimile animale in favoarea celor vegetale, bogate in antioxidanti.Uleiul de masline extravirgin folosit in dieta zilnica impreuna cu renuntarea la fumat, practicarea exercitiului fizic, monitorizarea valorilor colesterolului, a glicemiei si a greutatii corporale ne asigura o sanatate un timp indelungat si un risc scazut de maladii cardiovasculare.


Despre uleiuri in general



In alimentatia noastra, in ultimii ani au intrat multiple feluri de ulei. De multe ori , deoarece pretul uneui litru de ulei de masline depaseste de 3-4-5 ori costul unui ulei de seminte de floarea soarelui nu il cumparam. Alte ori, un ulei de seminte de struguri sau de orez ne face sa ne intrebam la ce este bun si cu ce difera el de uleiul obisnuit de floarea soarelui.
In randurile de mai jos intentionez sa expun cateva generalitati despre uleiuri si mai ales despre aportul lor la sanatatea noastra.

Uleiul de masline, extravirgin

Uleiul extravirgin de masline, component principal specific dietei mediteraneene, pentru gatit sau in salate fiind unul dintre cele mai vechi feluri de ulei consumate de om. Tucidide, faimosul istoric grec din secolul V inainte de Cristos spunea ca popoarele din zona mediteraneana au inceput sa iasa din etapa barbara cand au inceput sa cultive maslinii si sa creasca vite.

Este un condiment folosit in dieta mediteraneeana fie crud, fie pentru gatit, deoarece punctul sau de fum este la 210 grade celsius, ceea ce il face foarte indicat pentru prajeli.

Ca si fapt divers trebuie mentionat ca un maslin da rod dupa varsta de 70 de ani, astfel incat, persoana care sadeste maslinul este foarte probabil sa nu traiasca sa ii si culeaga roadele. Maslinul este considerat ca fiind pomul vietii in toata regiunea mediteraneana si este sadit si in mod simbolic la nasterea unui copil.

Compozitia chimica a uleiului extravirgin de masline il face foarte special: este bogat in grasimi nesaturate, mononesaturate mai precis si acid oleic, acidul responsabil de mentinerea unui nivel normal al colesterolului.

Acidul oleic reduce nivelul de colesterol, de fapt al fractiunii sale LDL, responsabila de aparitia aterosclerozei si mai exact de formarea placilor de aterom de la nivelul vaselor sanguine fara a modifica nivelul de HDL din singe, acesta din urma fiind denumit si “colesterolul bun”.

O dieta bogata in grasimi animale, trebuie spus ca numai grasimile de origine animala au colesterol, duce in timp la aparitia aterosclerozei de care vorbeam mai sus si astfel la grave probleme cardiocirculatorii, de la binecunoscuta hipertensiune arteriala pana la infarctul miocardic acut si accidentele vasculare cerebrale si nu in ultimul rand la demente cum este Boala Alzheimer.Dar despre asta o sa va vorbesc mai pe larg in urmatoarele noastre incursiuni in minunata si benefica lume a uleiurilor.

Uleiul de sansa, de turte de masline

Este uleiul obtinut din pasta de masline ramasa in urma extragerii uleiului extravirgin, care se mai preseaza si se mai centrifugheaza, dupa care se supune rafinarii. Pentru a fi comercializat se amesteca cu ulei extravirgin de masline in diferite procente. Compozitia chimica este asemanatoare cu cel al uleiului extravirgin de masline , cu un procent mai mare de acid linoleic.

Gustul sau este mai putin pregnant ca al uleiului extravirgin de masline.


Uleiul de orez

Este extras din pelicula ce inveleste bobul de orz, bogat in acid miristic, acid palmitic, stearic si oleic. Este bogat in fosfolipide, vitamina E si steroli vegetali care au rolul de a reduce nivelul plasmatic al colesterolului. Are o actiune antioxidanta, antiinflamatorie, hipocolesteremianta si hipoglicemianta ceea ce il face un aliat de nadejde in combaterea bolilor cardiovasculare.

Are si el un punct de fum ridicat, ceea ce il face adaptat prajelilor.

Este un ulei foarte apreciat in industria cosmetica deoarece este antiinflamator si
protejeaza bine de rasele UV. Are actiune hidratatanta asupra pielii. Este folosit pentru tratamentul preventiv al imbatranirii pielii datorita tocofenolilor abundenti in compozitia chimica a uleiului de orez




Prune, nuci si cuisoare la borcan…..marmelada de prune



Inspirata de un blog tare interesant, bucatareli la borcan, http://bucatareli.blogspot.com/ m-am apucat sa fac si eu gem de prune. Dupa ce am mancat cateva prune m-am gandit la ce combinatie as putea face ca sa conserv cat mai bine gustul prunei si am realizat ca acel gust specific unui fruct proaspat este de fapt imposibil de reprodus....este ca si cand atunci cand esti fericit ti-ai putea pune la “borcan” fericirea......Marmelada este asemenea unei amintiri: nu are gustul original ci unul mai dens, mai concentrat, al amintirii reinterpretate de cel care esti acum, asa ca poti fi curajos cu prunele de acum, combina-le cu ce vrei, fa din asta o joaca si rezultatul va fi macar original daca nu demential de bun! Nu poti conserva gustul prunei zemoase asa ca joaca-te asfel incat sa iti iasa o marmelada fabuloasa ca o poveste de iarna!


Dificultate-usor
Timp-1h
Cost-ieftin

Ingrediente

  • 1,5 kg prune
  • 2 cani zahar
  • 100g nuca de anul acesta
  • 7-8 cuisoare, intregi
  • O lingurita de sare de lamaie sau sucul de la o lamaie


Mod de preparare

Spala si scoate samburi din prune. Pui zaharul si le lasi sa stea pana isi lasa ceva suc. Pui apa la fiert intr-o caticioara, atunci cand fierbe, pui nucile, le fierbi 2min, le scurgi si incepi sa scoti pielita de pe nuci.

Adaugi nucile si cuisoarele peste prune si le pui la fiert. Eu am adaugat o ceasca de apa, adica in jur de 150ml apa. Focul trebuie sa fie mic, asa ca rabdare, mai bine mai incet decat ars!

Nu trebuie sa stai langa ea, decat dupa ce vezi ca este fiarta si a inceput sa se ingroase. Lingura pentru marmelada este bine sa fie noua, ca sa nu aiba vre-o aroma de ceapa sau altceva!

Atunci cand este gata, o pui in borcane, le inchizi si le intorci in capac, ca acel plastic sa se dilate la caldura, dupa care le invelesti cu o paturica ca pe un copil inainte de culcare.

Tips

Nu sunt o mare consumatoare de marmelade dar in iarna recunosc ca ma mai apuca cate un chef de o marmelada groasa, parfumata si cu arome un pic exotice pe o felie de paine langa un ceai aburind. Am inteles ca iarna care va veni va fi foarte friguroasa asa ca umpleti camara cu ce va place!




                      Zacusca mamei

Suntem in plin sezon al zacustii! Toata lumea face cumparaturi, coace, curata si pune la cuptor, in vase demne de a hrani o armata de oameni, ca mai apoi sa fiearba la foc mic zacusca, sa o puna in borcane, in debara iar iarna sa o consume cu paine prajita si ceai. Nu cred sa existe un preparat atat de subiectiv ca zacusca! Nu am mancat de la 2 persoane diferite aceeasi zacusca, chit ca toata lumea o face mai mult sau mai putin dupa aceeasi reteta. Eu scriu aici zacusca mamei mele care tocmai a facut o serie de zacusca si a pus-o frumos in borcane randuite ca soldateii in camara



Dificultate-medie
Timp-8-9ore, oricum iti cam ia o zi intreaga
Cost-mediu


Ingrediente

  • 5kg rosii
  • 5kg vinete
  • 5 kg ardei capia
  • 3 kg ceapa
  • 1l ulei
  • Usturoi, cimbru crengute, dafin, 2 ardei iuti, 50g piper negru boabe


Modalitate de preparare

Rosiile se curata de partea verde si se pun in mixer sau robot si sucul obtinut se da intr-u clocot pe foc.

Ceapa se curata, se taie pestisori, sau o dai prin robot si o calesti intr-o tigaie mare de tot. Este nevoie sa faci lucrul asta cam de 2-3 ori, pentru ca nu o sa iti incapa toata odata in tigaie.

Vinetele se coc, se curata, se spala, se scurg si se toaca mai mare.

Ardeii capia se coc, se scot intr-o cratita in care pui sare de mare din cand in cand, cu capac, unde li se inmoaie coaja arsa. Se curata, se indeparteaza cotorul si semintele, se taie bucati de 1cm.

In oala cea mai mare pe care o gasesti in casa sau o imprumuti din vecini, mama are o oala de 20l, care este aproape cat tot cuptorul si de inalta si de lata, si pui in ea rosiile, ceapa, vinetele, ardeii capia care sunt atat de dulci, restul de ulei, cimbrul, dafin, 10-12 foi, piperul boabe, ardeiul iute taiat, sare de mare. Se lasa la cuptor cam 4 ore,la foc mediu, pana cand uleiul se ridica deasupra si se formeaza o crusta.

Se adauga o capatana de usturoi pisata si se mai tine minimum 30 de minute. Se gusta, se mai adauga sare daca mai este nevoie.

Se pune fierbinte in borcane de sticla cu capac care se mai lasa in cuptorul aprins pentru inca 15-20 de min, se singe si se lasa in cuptorul inchis pana a doua zi. Ies cam 20 de borcane de 400g.



Tips

Daca nu va simtiti in stare sa faceti toata munca asta titanica intr-o singura zi este mai bine, sa faceti intr-o zi vinetele pe care mai apoi le congelati, in alta zi ardeii capia pe care ii congelati si atunci cand vreti sa puneti zacusca la cuptor, caliti ceapa si faceti sucul de rosii.




Sos Bechamel sau Besciamella cum ii spun italienii


Este sosul fara de care lasagna nu ar exista. Este un sos alb care poate insoti orice leguma coapta sau fiarta si apoi pusa in cuptor, acoperita de acest sos alb care in cuptor se rumeneste si devine auriu.

Sosul imbina gustul dulce al laptelui cu exoticul nucsoarei. Este un sos cremos datorita untului si aromat.


Dificultate-usor
Timp-15min
Cost-ieftin


Ingrediente

  • 100g unt
  • 100g faina
  • 1 litru lapte dulce
  • ½ lingurita de nucsoara, care ii da o aroma deosebita
  • Un praf de sare grunjoasa de mare


Mod de preparare

Se topesc intr-o cratita 100 g de unt se adauga 100g faina si usor usor, ca la ciulama (daca nu ai facut ciulama,nu-i o problema, doar pui lapte si amesteci cu telul cu rabdare),la foc mic, pana capata o consistenta de smantana. Se adauga nucsoara care ii confera o aroma deosebita care se potriveste foarte bine cu finetea laptelui si cu gustul de unt. Nu pune mai mult de un praf de sare, pentru ca acest sos nu trebuie sa fie sarat.

Acest sos trebuie amestecat continuu,altfel se lipeste, dar nu dureaza mai mult de 10-15min.


Tips

Il poti folosi atunci cand faci lasagna sau atunci cand vrei sa manci legume la cuptor. Legume fierte putin in apa cu sare, acoperite de cest sos ca de o paturica si tinut la cuptor pentru 20-30min si ai o garnitura pentru carne!




                               Sos de rosii

Sosul de rosii este ingredient de baza pentru paste si lasagna. Este facut din ingrediente simple, la indemana oricui si este usor de facut.


Dificutate-simplu
Timp-60-90 de min
Cost-ieftin


Ingrediente

  • 4-5 linguri ulei de masline extra-virgin
  • 1-2 catei de usturoi
  • 3-4 frunze de busuioc proaspete, rupte cu mana
  • 1 ceapa medie, tocata
  • 2-3 fire de cimbrisor
  • 900-1000g rosii proaspete taiate cubulete, sau din conserva, depinde de anotimp
  • 400ml apa
  • Sare de mare grunjoasa, dupa gust
  • Zahar, 1-2linguri, depinde cat de dulci sunt rosiile, pentru ca sosul nu trebuie sa fie aspru

Mod de preparare

Se taie usturoiul feliute subtiri, se toaca ceapa marunt si se calesc in uleiul de masline extravirgin, se adauga rosiile cubulete si firele de cimbrisor. Adagi apa si lasi fara capac pe foc mic, min 60 de min, astfel incat se fierbe, se reduce si devine consistent si daca nu vi se pare suficient de consistent NU adauga in niciun caz faina sau altceva, mai lasa-l sa fiarba putin si sa scada. Sosul trebuie sa fie dens iar rosiile trebuie sa isi piarda integritatea. Dureaza mult, dar nu trebuie sa stai langa el, doar sa mai amesteci din cand in cand. La sfarsit se adauga frunzele de busuioc proaspat rupte in bucati cu mana.

Tips

Il poti folosi cu paste sau la lasagna. Este un sos de baza in bucatarie





              Ulei picant


Ingrediente:

  • Ulei de calitate:ulei de masline extravirgin sau ulei de orez (care este indicat pentru cei care au un nivel al colesterolului ridicat, deoarece contrbuie atat la marirea nivelului colesterolului bun cat si la scaderea absortiei colesterolului din mancare in organism)
  • O mana buna de ardei iuti uscati, rupti in bucati cu mina, dar puteti lasa unii intregi pentru ca arata bine
  • Un recipient pentru ulei, am vazut de curand unele foarte frumoase si practice, cu sticla si metal.

Mod de preparare:

Se rup grosolan ardeii iuti, cu mana, se pun in recipientul in care urmeaza sa stea uleiul picant.Se adauga uleiul si se lasa minimum 30 de zile la loc racoros si intunecos ( prin camara de exemplu) pentru ca aroma si iuteala din ardei sa se transfere in uleiul nostru.

Tips

Arata foarte bine in bucatarie si este binevenit ca adaos pentru mancaruri, salate, pizza sau pentru asezonarea carnii inainte de a fi pusa pe gratar