31 iulie 2016

Dulceata de ceapa rosie

Dulceata de ceapa rosie, poate cea mai traditionala dulceata de fitze... cum sa nu o fac? Implica costuri reduse si putina munca- perfect pentru mine! Ingrediente 600g de ceapa rosie - am cantarit-o curatata deja 450g de zahar 1 foaie de dafn 80 ml de vin 3 linguri de otet balsamic
Timp aprox 1 ora, plus cateva ore de stat la macerat Metoda de lucru Se curata ceapa si se taie rondele subtiri Se pun feliile de ceapa, zaharul, vinul, otetul balsamic si foaia de dafin la macerat intr-o cratita, acoperita de folie alimentara, la rece pentru cateva ore.
Se pune pe foc, dupa timpul petrecut la macerare pana cand ceapa devine sticloasa iar siropul este bine legat. Se pune fierbinte in borcane. Cam atat! Se consuma dupa cateva saptamani, dupa ce toate aromele s-au amestecat. Poate insoti un platou de branzeturi, carne...

24 iulie 2016

Dulceata de rosii cherry

Daca tot m-am apucat de dulceturi...continui cu dulceata de rosii cherry Este simplu de facut!
Ingrediente 1000g rosii cherry micute si ferme 1 kg zahar 100 ml apa Timp de preparare - cam o ora si jumatate Mod de preparare
Se spala rosiile si se pune o oala cu apa cat sa le acopere pe foc. Rosiile trebuie curatate de coaja si pentru a fi usor le operesc pentru 30 de secunde. Atunci cand a fiert apa se pun toate rosiile in cratita, se tin 30 de secunde, se ia oala de pe foc si se rastoarna in chiuveta. Se spala rosiile cu apa rece. Se indeparteaza coaja rosiilor.
Se pun rosiile fara coaja cu zaharul la fiert la foc foarte mic pana rosiile devin sticloase, iar siropul este legat.
Se pune dulceata in borcane mici. Mie mi-au iesit 5 borcane de 200g.
Dulceata de rosii este buna la fripturi, branzeturi fine sau pate de ficat.

Dulceata de ardei iuti

Dulceata de ardei iuti mi s-a parut a fi ceva exotic si foarte iute! In realitatate, este usor de facut si al naibii de buna. Este intai dulce, pana cand simti gustul de picant....este misto de tot!
Ingrediente 600g ardei iuti 200g ardei capia 800g zahar 200ml vin -eu am folosit un vin demidulce alb Timp-aproximativ o ora si jumatate Mod de prepapare
In primul rand ai nevoie de o pereche de manusi de latex chirurgicale!!!! Speli ardeii, iti pui manusile, ii tai cu un cutit mic pe jumatate, ii cureti de seminte si nervuri. Eu am mai lasat din nervuri, si a avut mai mult zing la final. Tai feliute mici ardeii iuti.
Cureti ardeiul capia si il tai cubulete mici. Pui o oala pe foc, adaugi zaharul, ardeii iuti si capia, vinul si lasi sa fiarba pana devin ardeii sticlosi. cam jumate de ora. Cand este legat siropul, dai jos de pe foc si o pui in borcane micute. Este foarte buna in combinatie cu branza brie, crackers si felii de para rece.