24 decembrie 2013

Chec cu aroma de portocala si 3 glazuri de sarbatoare















Nu am considerat niciodata checul ca fiind o prajitura de sarbatoare, ci doar o prajitura de conjunctura. Cand ai chef de ceva dulce este rapida, simpla si din ingrediente care de obicei sunt nelipsite din camara. De data asta, prin aroma sa puternica de coaja de portocala si “imbracamintea” frumoasa, facuta din 3 glazuri, checul cu aroma de portocale este un dulce foarte potrivit pentru un mic dejun de Craciun.

 Chiar daca pare complicat, reteta de baza este aceeasi pe care o stii prea bine, singurele deosebiri fiind adaosul de coaja de portocala si cele 3 glazuri. Daca nu ai chef sa faci 3 glazuri-mai taie, da-le naibii!:) - poti face o singura glazura, din care cea mai potrivita mi s-ar parea cea de portocala, dar tu il faci, asa ca este alegerea TA!

Dificultate-medie
Timp-aprox 1 ora
Cost-ieftin

Ingrediente aluat


  • 6 oua
  • 150g unt la temperatura camerei
  • 250g faina
  • 250g zahar
  • 3 linguri de cacao cat mai neagra, eu folosesc van der Zaan
  • 1 praf de copt
  • Coaja de la 2 portocale mari, cojoase, alte 4 linguri zahar si 50-70ml de apa pentru a aromatiza checul cu portocala



Ingrediente glazuri

Vei avea 3 glazuri- de ness, ciocolata si portocale
  • 1 lingurita de ness
  • 50g ciocolata neagra si o lingura de cafea gata facuta
  • 1-2 linguri de suc de portocale
  • 150g zahar pudra



Mod de preparare

Incepi cu portocalele, pe care le speli bine de tot, eventual cu o periuta sub jetul de apa. Cureti coaja cu ajutorul unui curatitor de cartofi, astfel incat ramai doar cu partea portocalie a cojii de portocala. 



Le tai subtire, de-a latul cu un cutit, astfel incat ai numeroase aschii.
Pui intr-o craticioara pe foc 50-70ml de apa cu 4 linguri de zahar si il lasi sa ajunga in clocot, moment in care pui coaja de portocala taiata.



 Lasi sa fiarba la foc mic pana incepe sa miroasa a portocala iar coaja se inmoaie. Astfel, prin fierbere in apa cu zahar, se amplifica aroma cojii de portocala. Se fierb cam 10 min, dar daca ramai fara lichid, opresti, nu pui apa peste, ca il diluezi. Lasi la racit lichidul cu coaja de portocala, intr-un loc rece(camara, balcon, unde crezi tu ca se raceste mai repede)


Separi galbenusurile de albusuri. Peste galbenusuri adaugi 125 g zahar si bati pana fac spuma.






 Adaugi untul bucati si amesteci din nou cu mixerul pana se incorporeaza bine.



 Adaugi cacao amesecand cu o lingura (eu folosesc intotdeauna o spatula de silicon).



Bati albusurile spuma, adaugi zaharul, 125g, in ploaie, il incorporezi si apoi adaugi praful de copt.



 Continui sa mai bati 20 de secunde albusurile. Adaugi peste compozitia cu cacao albusurile si faina, alternativ, amestecand cu grija. 






Acum adaugi cojile de portocala fierte in sirop de zahar, racite si scurse. Pastrezi siropul ramas, pt ca il vei putea folosi la glazura de portocala sau il poti bea cu apa minerala.

Tapetezi 2 tavi de chec cu hartie de copt si pui compozitia-aluatul trebuie sa ocupe aproximativ 60-70% din inaltimea tavii, pentru ca va creste la copt.

Il dai la cuptor, la foc mediu, aproximativ 30 de min. Inainte de-al scoate, verifici daca este copt cu ajutorul unei scobitori(stii regula-scobitoarea, dupa ce intepi in profunzime checul, trebuie sa ramana curate, fara urme de aluat).


Cat timp checul cu aroma de portocala este la cuptor, faci cele 3 glazuri.

Glazura de ness

3 linguri de zahar pudra si o lingurita cu varf de ness se freaca cu 1-2 lingurite de apa, pana rezulta o crema deschisa la culoare.

Glazura de portocale

3 linguri de zahar pudra se amesteca bine cu 1 lingurita-2 din siropul de la fiert coaja de portocala, sau cu suc de portocala. Pui treptat lichidul peste zahar si amesteci, ca sa nu faci glazura prea subtire.

Glazura de ciocolata neagra

Cauti o craticioara care sa fie acoperita perfect de un castron, astfel incat sa poti topi ciocolata la aburi. Pui apa in craticiora, si dupa ce ajunge la fierbere dai focul la minimum; pui castronul ca pe un capac si in el pui ciocolata bucatele mici si 1lingura de cafea facuta, astfel incat sa lichefiezi mai usor ciocolata. Lasi castronul cu ciocolata lichefiata( sa stii ca nu este perfect lichida, ci mai mult ca o crema) peste craticioara cu apa fierbinte, cu focul stins, ca sa se pastreze cremoasa.




Cand scoti checurile din cuptor, le scoti hartia de copt si le imbraci repede in glazura. Eu am impartit checul pe lungime in 3, dar daca ai alte idei, fa exact cum iti spune intuitia ta!
Pui cate o glazura, cu o lingurita si o intinzi cu ajtorul unui cutit, imediat ce ai scos checul cu aroma de portocala din cuptor. Checul se va raci in ceva timp, iar glazurile se vor solidifica, imbracandu-l in haine de sarbatoare.




Tips

Lasa-l la racit, dar fereste-l de umezeala, pentru ca se vor strica glazurile.
Este perfect a doua zi dupa ce il faci, este aromat, catifelat si foarte aspectuos.


15 decembrie 2013

Unt de arahide






Sunt convinsa ca ati auzit de faimosul sandvis american  cu unt de arahide si jeleu! Si eu!
Prima data cand am gustat unt de arahide pot spune ca mi-a displacut, cu intensitate, complet ingrozitor! Era gretos: o combinatie de gras-dulce-sarat absolut oribila! Au mai trecut ceva ani si m-am convins ca pe langa faptul ca dulce-sarat ca si combinatie imi displace intr-un mod absolut, exista varietati de unt de arahide la care partea sarata din combinatie este foarte putin perceptibila, asa ca am mai incercat o data.

Pentru ca de ceva timp am un chef nebun de alune, m-am gandit sa imi iau un unt de alune, ca tot eram la cumparaturi! Din obisnuinta, am intors borcanul ca sa vad ingredientele si am avut o neplacuta surpriza: continea grasimi hidrogenate(margarina), sare, stbilizatori…..etc. l-am pus din nou pe raft si m-am gandit ca as putea de fapt sa iau niste arahide bune, nesarate si sa le transform in unt de arahide! Cat de greu poate fi? S-a dovedit ca de fapt este mult mai simplu decat am crezut initial.





Dificultate-simplu
Timp-10min
Cost-ieftin( aprox 6 lei ptr 170 g)

Ingrediente

  • Alune nesarate prajite-170g, eu am luat mogyi, dar daca aveti alte favorite luati-le pe acelea
  • 1 lingura de ulei/unt de cocos, daca nu ai, vei avea nevoie de o lingura de ulei fara gust specific( poti folosi un ulei de struguri sau chiar de floarea soarelui, dar bun)
  • 1 lingurita de miere- sau mai multe, dupa gust


Mod de preparare


Se pun alunele in bolul robotului de bucatarie si mixezi cam 3min.




Adaugi untul de cocos sau uleiul si mierea si mai mixezi inca 2-3min, pana incepe sa se lege. In cazul meu a fost nevoie s ail rastorn in bolul de mixer de mana si sa insist cu mixerul de mana pana s-a facut pasta.
Nu a iesit complet piuretat, erau si niste particule mai mari, dar per total era foarte gustos.





Tips

Se pastreaza la rece, in frigider, intr-un recipient acoperit. Este excelent pe paine prajita cu jeleu de capsune. In loc de jeleu gasesi o marmelada sau gem de capsune, nu dulceata ca este prea dulce.



Ai grija ca are o tona de kcalorii, dar este foarte bun pentru copii.





14 decembrie 2013

Budinca Yorkshire







Acum cateva zile ma uitam la unul din serialele mele favorite, Elementary, unde personajul principal facea Yorkshire Pudding. Am cautat reteta si pentru ca avea ingredientele cele mai simple-lapte, oua, faina- am si facut-o intr-o dimineata insorita de weekend.

Este foarte simplu de facut, dureaza putin coptul si este foarte amuzanta pentru ca se umfla si se maroneste foarte apetisant. Sincer, este o varianta la cuptor a clasicei omlete, dar daca vrei sa impresionezi niste musafiri ( nu stiu de ce, dar in cazul musafirilor se asteapta de la tine sa faci ceva exatraordinar) este perfecta.





Dificultate- foarte simplu
Cost- ieftin
Timp- 5 min pentru gatit si 20 de min de copt in cuptor



Ingrediente pentru 6 forme

  • 2 oua
  • 70 grame faina
  • 100 ml lapte
  • Sare, piper proaspat macinat
  • Putin ulei pentru uns formele




Mod de preparare


Reteta clasica spune sa folosesti un mixer pentru a amesteca ingredientele, iar apoi sa pui amestecul intr-o cana, astfel incat sa iti fie usor de umplut formele de muffin. Eu am ales sa amestec toate ingredientele intr-un blender, astfel incat sa fie si usor de pus amestecul in forme.

Inainte de a face amestecul, aprinde cuptorul la temperatura maxima. Picura putin ulei in formele de muffin ( ale mele sunt de silicon, cred ca puteam pune aluatul si fara ulei, dar daca ai altfel de forme, mai bine folosesti putin ulei). Introdu formele unse cu ulei in cuptor pentru a se incalzi, in timp ce tu faci aluatul.

Intr-un blender pui cele 2 oua, faina, laptele, sare, piper proaspat macinat. Pui capacul si amesteci aproximativ 30 de secunde.












Scoti formele din cuptor si le umpli cu mestecul din blender, cam 80% din forma.





Din acest aluat ies cam 6 forme de muffin, dar ale mele cred ca sunt mai micute decat cele din tava de muffin, asa ca poti umple mai putin din forma, ca sa iti ajunga pentr 6 forme.




Dai la cuptor, la 250 de grade Celsius, aprox 15-20 de min. se umfla si se maronesc intr-un fel destul de spectaculos.
Este foarte simplu, nu?




Tips

Sunt bune si fierbinti dar si reci. Ar merge perfect cu niste branza sarata alaturi, sau o crema de branza aromata la un mic dejun, sau pot fi aperitive calde alaturi de carnciori prajiti, ciuperci la cuptor. Cred ca ar merge foarte bine ca si aperitiv rece la picnic.













13 decembrie 2013

Painici mici de sambata dimineata











Nu stiu ce se intampla cu mine, dar cum vine frigul, am o pofta incredibila de paine facuta in casa. De fapt nu neaparat de paine, ci de miros! Imi place, mai ales sambata dimineata, sa imi beau cafeaua in timp ce toata casa se umple de miros de paine coapta!
Am ales sa fac paine in formele de muffin, pentru ca imi place sa am o painica mica, numai a mea, pe care sa o rup si sa o mananc asa, aburinda, cu untJ! Daca si tie iti place sa faci ceva special in weekend, nu ezita! Este simplu si de efect!


Dificultate-super simplu
Timp-10 min timp efectiv de lucru, 2-3 ore pentru crescut, 20-30 de min timp de coacere
Cost-extra ieftin-mai putin 5 lei pentru toate cele 12 painici

Ingrediente

  • jumatate de cub de drojdie de bere proaspata sau 1 pliculet de drodie uscata(cand esti in supermarket ia mai multe pliculete, pt ca sunt utile)
  • 250 ml apa plata-daca vrei poti pune lapte, iese mai gustoasa
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita sare de mare grunjoasa( fii atenta sa ajustezi cantitatea-in minus- daca ai sare fina!)
  • 4 linguri de ulei
  • faina, aproximativ 500g
  • semintele preferate crude, bineinteles J-de floarea soarelui, de dovleac, susan alb si negru, seminte de in, mac sau ce gasesti prin camara…..



Mod de preparare


Incepi prin a alege un bol, foarte mare, in care sa poti amesteca ingredientele cat si lasa sa creasca aluatul.
 Pui drojdia si zaharul si amesteci cu o lingura pana se lichefieaza. Adaugi sarea, apa(sau laptele), uleiul si faina, amestecand tot timpul. La inceput poti amesteca cu o furculita, dar la un moment dat aluatul devine prea gros, asa ca vei amesteca cu mana.

Cand termini de inglobat faina, vei avea aluatul de painici. Acoperi cu un prosop de bucatarie si lasi la crescut aprox 1-1,30 de ore, pana isi va dubla volumul. Cel mai bun loc de crescut este pe calorifer, dar daca ai soba, cred ca stii déjà, ca deasupra ei este locul perfect!





Dupa ce a crescut, il imparti in formele de muffin, eu am avut 12 forme. Formele mele de muffin sunt de silicon( le recomand cu caldura-nu se lipesc, se spala repede si se depoziteaza simplu, pt ca intra una in alta; le-am luat de la lidl si erau aprox 12 lei setul), asa ca nu trebuiesc unse, pe care le-am umplut destul de mult cu aluat. Sfatul meu este sa le umpleti cam 80-90% cu aluat, pentru ca altfel cam iese din forma la coacere. Presari semintele pe care le doresti si lasi in forme, din nou, la crescut pe calorifer pana isi dubleaza volumul, adica aprox 30-40 de min.




Preincalzesti cuptorul, iar cand le pui, le lasi la 200 de grade cam 20-30 de min, pana incep sa se rumeneasca.




Nu este mare filosofie, poti face aluatul de seara, il lasi pe calorifer pana sambata dimineata, cand le pui in forme, le presari cu semintele preferate, le mai lasi la crescut pana te trezesti mai bine si apoi le pui la cuptor.

Tips

Sunt foarte bune calde cu unt, dar se pastreaza foarte bine inchise intr-o cutie metalica, sau o punga etansa(ungi ziplock-se gasesc la Ikea).