03 mai 2011

Spanac gratinat

Nu stiu cum naiba facem noi romanii de reusim sa mancam voiniceste la fiecare sarbatoare, dupa care urmam cure de slabire ca sa reusim sa intram in pantalonii preferati.

Acum, nu sunt de loc adepta “verziturilor”, dar, indiferent de dieta pe care o tii, ai “liber” la verzituri! Acum, sosul bechamel pe care il adaugi nu este de loc dietetic, dar da atat de bine la gust......




Dificultate-simplu
Timp-30min,plus timpul de spalat spanacul
Cost-mediu


Ingrediente
  • 1kg de spanac, eu l-am luat proaspat din piata, cu 3,5lei/kg
  • 500ml lapte 3,5% grasime
  • 50g unt
  • 50g faina
  • 100g branza topita, cascaval sau combinatia lor
  • Sare de mare
  • Un praf de nucsoara macinata
  • 3-4oua



Mod de preparare



Speli spanacul, pe care il poti pune in vas cu apa si lasa cateva minute ca sa indepartezi nisipul (mie prima data cand am spalat spanacul imi venea sa il pun pe tot in cada si sa pun dusul pe el!).


Pui un vas cu apa, mai mare, pe foc, adaugi o lingurita de sare de mare atunci cand fierbe si oparesti spanacul. Adica pui frunzele de spanac si le scoti cu spumiera dupa jumatate de minut. Se scurge bine spanacul si se aseaza intr-un vas care merge la cuptor.

Faci sosul bechamel : untul si putin lapte se topesc pe foc, se dizolva faina si se adauga restul laptelui, dupa care se pune pe foc mic si se face exact ca o ciulama.

Se adauga un praf de nucsoara si branza sau cascavalul a final, astfel incat sa se dizolve in sos.


In spanacul din tava se fac, cu ajutorul lingurii trei-patru adancituri in care spargeti oualele si le asezati ca intr-un cuib. Acoperiti totul cu sosul bechamel cu branza si dati la cuptor pana se rumeneste.



Tips

Este excelent pentru cina, pentru ca este cremos datorita bechamelului dar si usor pentru ca este totusi in mare parte “verzitura”. Este o varianta a clasicului spanac.


2 comentarii:

  1. Pfui, ce minunăţie!
    Tocmai spuneam pe blogul Zazuzei că sunt mare fan al spanacului, sub orice formă ar fi el.

    Ideea cu nucşoara (cât se poate de nouă pentru mine) îmi face cu ochiul. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Stii ce bun a fost?!! Da, bechamelul merge perfect cu nucsoara, iar gustul sosului imbina perfect dulcetea laptelui si gustul lui fin cu nucsoara. Eu il ingreunez cu ceva branza topita ca asa mi-e felul, dar e un sos perfect pt legume la cuptor.

    RăspundețiȘtergere

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!