22 aprilie 2011

Drob usor ca la oras

Toata lumea cred ca a auzit de drob de miel, dar de drob usurel de oras a auzit cineva???? Aici, in oras mielul e scump, nu il gasesti din timp, sau il gasesti pe tarabe indoielnice si atunci preferi siguranta oferita de ficatul de pui prembalat in pungi si mai cumperi si niste carne de vita tocata si gata ai tot ce-ti trebuie pentru un drob de casa!

Dai o raita prin piata si pe masura ce te apropii de ziua de sarbatoare preturile cresc de zici ca se intampla vre-o licitatie fara stirea ta, dar pentru ca fara ceapa verde si ceva usturoi verde nu prea poti face un drob civilizat, ori le iei din timp ori pui in valoare toate capacitatile tale de negociere ca sa ajungi la un pret corect.



Se mai intampla un fenomen ciudat la mine in casa: pe masura ce ne apropiem de sarbatoare si se gateste din ce in e mai mult pentru ziua Pastelui ( ieri mama a inrosit ouale, azi face drobul, maine fac eu pasca.....) mancarea normala dispare.......nu poti manca din drob, ca doar este pentru Paste, oualele nici atat, desi....daca tot l-ai facut cine ma tine sa nu mananc din ele? Dar ce sa manaci la pranz? Oua prajite? Ar fi o varianta dar daca nu iti ajung pentru pasca si alte chestii??? Mai bine nu......



Nu inteleg de trebuie sa lesin de pofta ca trazneste casa a drob si eu sa il mananc abia Sambata seara! Planuiesc din seara asta sa dau iama prin bucate, ca daca tot nu tin post, de ce sa se invecheasca in frigider pana de Paste, nu?


Mama face un drob de casa foarte bun in care cantitatea de carne este egal cu cea de verdeturi si mi se pare mie ca drobul ei este usor si are gust de primavara.



Dificultate-medie
Timp-2h
Cost-mediu



Ingrediente
  • 1kg de ficat de pui
  • 1kg de carne tocata de vita
  • 1 legatura de usturoi verde
  • 4 legaturi de ceapa verde
  • 1 legatura generoasa de marar
  • 2 legaturi la fel de generoase de patrunjel verde
  • Piper proaspat macinat
  • Sare de mare
  • 2 felii de paine
  • 10 linguri bune de ulei de masline
  • 6 oua
  • 1 aluat de tarta



Mod de preparare



Incepi prin a spala/curata snopul de ceapa si usturoi verde. Se toaca marunt si se pun de-o parte.



Intre timp speli si cureti ficatul de pui, ficatel cu ficatel, pentru ca se mai intampla sa gasesti o “fiere” cum zice mamaie cara sa-ti amareasca tot preparatul. Il pui si pe el intr-un castron.



Intr-un tuci mare, sau o cratita incapatoare, dar cu peretii mai grosi, pui 3-4 linguri bune de ulei de masline, 1 lingura de boabe de piper verde intregi si le lasi sa se incalzeasca. Adaugi ceapa si usturoiul verde, amesteci si pui un capac.


In acest fel nici nu se calesc, dar nici nu fierb, doar se inmoaie, lasandu-si dulceata si tot gustul in drob.


Adaugi carnea de vita peste ceapa si amesteci. Pui capacul iarasi si lasi sa se inabuse bine. Amesteci din cand in cand.



Cand este facuta, cam dupa 15-20de min, tragi carnea si ceapa de pe foc si o rastorni intr-o cratita incapatoare.

Adaugi mararul si patrunjelul tocate fin din cutit ( nu folositi in reteta asta de loc robotul de bucatarie, ca e mai interesant ca fiecare bucata sa fie texturata intr-un anume fel).

Amesteci si pui piper proaspat macinat si sare. Piperul, pentru ca il macin cu rasnita de piper il pun in mai multe randuri, ca daca as incerca sa il pun pe tot odata as lesina macinand!

Pui din nou pe foc tuciul in care ai gatit pana acum. Adaugi ulei, cam 2-3 linguri, il incalzesti, adaugi ficateii pe care ii inabusi si pe ei sub capac pana sunt facuti. NU trebuie sa ii uscati ci sa ramana cu sucul acela dens.



 Dai jos, ii lasi sa se raceasca si ii toci si pe ei din cutit. Ii adaugi peste carnea cu vedeata. Inmoi feliile de paine in sosul gros lasat de ficatei si adaugi totul peste carnea cu verdeturi.



Amesteci bine de tot, adaugi piper proaspat macinat, sare si ouale batute.



Scoti aluatul de tarta din frigider, faci o foaie cu care imbraci tava si opresti astfel incat sa ai si pentru acoperit drobul.



Asezi compozitia de drob in tava, peste foaia de tarta care joaca rol de prapure. Sub foaia de tarta pui hartie de copt ca sa fii sigura ca nu se lipeste nimic. Poti sa nu faci foaie de tarta si sa il pui direct pe foaie de copt dar bati un ou la final(in plus fata de cele spus in reteta) ca sa “ii faci fata” cum zice mamaie.



Acoperi drobul cu foaie de tarta, ungi cu ou batut ca sa arate bine si dai la cuptor 40-60de min, pana este rumenit bine.



Tips

Nu este tocmai reteta traditionala dar este gustos, are gust de ficat, aroma de piper si verdeata nu se distinge ca atare ci doar asezoneaza gustul exact cat trebuie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!