08 septembrie 2010

Reguli pentru prepararea pastelor



Eh,regulile de baza pentru fierberea si amesecarea lor cu sos este poate cel mai important lucru in procesul de a face pasta asa cum numai italienii o fac, adica impecabile!


Poate ati vazut in filme cum arata traditionala oala de paste, mare, incapatoare, unele au strecuratoarea inclusa. Deci, aveti nevoie de o mare oala pentru ca 100g de paste ar avea nevoie de 1litru de apa pentru fiert.

Este foarte important ca la fiecare litru de apa sa folositi 10g sare de mare pe care o puneti doar in momentul in care apa incepe sa fiarba, atfel va dura mai mult timp pana va ajunge la fierbere. Nu puteti mai multa sare deoarece in cazul in care aveti paste aromate, adica cu busuioc, lamaie sau alte arome in compozitia pastelor ii va taia din aroma dar nu puneti nici mai putin. Pentru un litru de apa 10g inseamna cat luati intre primele 3 degete pentru o sare grunjoasa de mare, asa ca, nu va faceti griji cu masurile, pentru ca va veti gasi masurile conforme cu mana fiecaruia.


Italienii nu adauga sare in mancare de obicei, doar mai corecteaza de gust din cand in cand, deoarece pastele se sareaza cat trebuie in timpul fiertului.


Timpul de fierbere este foarte important! Pastele trebuie sa fie “al dente” atunci cand le scurgeti din apa in care au fiert. De obicei luati ca si reper timpul inferior de fierbere de pe pastele romanesti si spun asta din experienta. Amestecati din cand in cand in timpul fierberii. Ele trebuie sa fie putin crude cand le scoateti din apa din care fierb.


Pastele sunt puse fierbinti peste sosul pe care il preparati si mai trebuie tinute pe foc inca 2 min continuindu-si asfel fierberea in sos. Astfel nici sosul nu ramane prea lichid deoarece pastele se imbiba de sos. Nu uitati absortia sosului depinde de suprafata lor desfasurata si de gradul de rugozitate a pastelor: cu cat mai rugoase, mai poroase cu atat mai bine absorb sosul.

Pastele NU se spala, pentru ca sunt foarte curate, nu e necesar sa le mai faceti o baie! Glumesc, evident, doar ca este foarte important ca pasta sa nu fie complet imbibata de apa pentru a mai putea absorbi si sos. Daca sosul pare prea lichid, in timp ce fierb pastele, dam focul mai tare si adaugam o lingura doua de apa in care fierb pastele pentru ca are amidon si incercam la foc tare sa reducem sosul. Sosul este pe foc cand adaugam pastele scurse si fierbinti peste el.
Cam astea ar fi regulile de baza pentru niste paste reusite, stiu ca textul a fost lung, dar in medie, durata de pregatire a pastelor este in medie de 15 min, ceea ce inseamna ca daca pui apa la fiert atunci cand intri pe usa si sosul incepi sa-l faci dupa ce te-ai schimbat in hainele de casa, inseamna ca poti manca in urmatoarele 10-15 min o portie de paste delioase, sanatoase si facute dupa metoda italiana!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!