31 august 2010

Scurta istorie a pastelor




Pasta proaspete, uscate, simple, cu ou, umplute, pasta, aceasta fiind forma de plural in italiana, sunt mancarea regina a Italiei.



Cel mai des intalnite sunt pasta uscate, pasta secca, aproximativ 80% in Italia si probabil mai mult de 90% la noi, e fabricata traditional din apa si faina de grau dur, asa ca asta trebuie sa cautati pe etichetele pastelor atunci cand le cumparati.


Pasta de calitate, isi mentin forma la fiert sau copt si de aceea este atat de important ce fel de pasta cumparam.
Pasta de productie artizanala au o uscare lenta si sunt trase in forme prin sita de bronz, ceea ce confera o mai mare rugozitate produsului finit. In acest fel pasta, dupa ce este fiarta “al dente” adica nu complet fiarta, ci un pic cruda se va imbiba cu o cantitate mai mare de sos decat o pasta obisnuita.




Cuvantul “pasta” provine cel mai probabil din limba greaca si inseamna “faina amestecata cu lichid” si nu i se poate atribui cuiva anume prima mixtura de apa cu faina pentru uz alimentar, dar este clar ca undeva in antichitate cineva a facut aceasta mixtura poate doar si pentru ca faina sau graul era mai dificil de conservat o lunga perioada de timp.

Desi se crede ca Marco Polo a adus cu el pastele din China, exista atestari documentare mult mai devreme ; de exemplu un document notarial de la 1279 cuprinde in lista averilor personale “una cestella piena di maccheroni” iar acum ca prin macaroane in zona de sud a Italiei se intelegeau pastele umplute gen ravioli de astazi iar in zona de nord prin macaroane se intelegea orice tip de pasta, asta este doar o chestiune de amanunt.



Horatiu si Cicero vorbesc si ei despre pasta, in lucrarile lor, cu mai bine de 100 de ani inainte de Cristos, asa ca nu este o aroganta este o realitate faptul ca pasta sunt italiene!


Cert este ca pasta este un produs national italian care a cucerit lumea intreaga datorita gustului, varietatii modalitatilor de preparare si a usurintei prepararii .

Valori nutritionale pentru pasta

Tipuri de pasta
Reguli de fierbere
Retete

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!